In Smûk heb ik mijn 60 favoriete zelfmakers en recepten gebundeld. Zo hoop ik ook jou te inspireren om je eigen geluk te maken!
€ 17,95 en gratis verzending!
Vandaag besteld = vandaag verstuurd
60 zelfmakers en recepten – DIY inspiratie voor elk seizoen
Vandaag besteld = vandaag verstuurd
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Kleine geluksmomentjes wanneer ik de eerste krokussen of sneeuwklokjes zie, de eerste keer zonder jas naar buiten of het eerste kopje koffie in de tuin. Je ruikt en hoort de lente (maitiid) aankomen, fijn!
Als ik naar een verjaardag ga of op visite vind ik het leuk om wat mee te nemen voor de gastheer of gastvrouw. Een fijne geurkaars, fles wijn of een klein boeketje in stof. Dat laatste is zo leuk om te geven en net wat persoonlijker. Het zelfgemaakte gecombineerd met je lievelingsbloemen. Een kaartje erbij en je hebt een mooie binnenkomer
Wist je dat de Vlier het grootste onkruid is dat er bestaat? Het is geen boom of een struik, het is onkruid! Ik vind het zo tof dat we van dit prachtige onkruid limonade maken. Dan mag het toch eigenlijk geen onkruid heten. Omdat de bloesem zo lekker maar sterk ruikt, smaak de limonade ook naar bloemen. Daarom is het fijn om er citroen door te doen. Dit geeft de limonade een lekker fris smaakje.
Planten in huis vind ik onmisbaar. Het geeft iets huiselijks en persoonlijks. Overal heb ik ze staan van de wc tot op zolder. Er wordt ook wel eens een plant vergeten en is niet meer te redden. Voor die planten is een ‘plant jar’ hartstikke handig. Plant een plant in een grote weckpot en hij heeft geen water meer nodig.
De zomer en citroenen horen bij elkaar: een schijfje door mijn water, een citronellakaars op de buitentafel en ijs! Citroen sorbetijs! Pure zomerverwennerij. Maak meteen een hele bak vol, om lekker vaak een schaaltje vol te scheppen. Of neem het ijs mee naar een barbecue en serveer in de citroenschil.
Het seizoen van Skûtsjesilen, zwemmen bij friese strandjes en bloemen uit de pluktuin. De koelbox is onze vaste reisgenoot voor een spontane picknick of een onverwacht boottochtje. Simmer klinkt toch net wat exotischer dan zomer.
Hang een slingertje op en je hebt een feestje. Ik heb een zwak voor mooie slingers. Ik kreeg eens een slingertje uit Parijs opgestuurd. Een heel mooi fijn slingertje gemaakt van allemaal verschillende stofjes en aan elkaar genaaid met een fluor draad. Dat vond ik zo’n te gekke oplossing voor alle restjes stof die ik nog had liggen. Ik maakte mijn eigen variatie op het Franse slingertje.
De broodbak, altijd veel te groot, onhandig en stylish gezien geen hoogtepunt. Dat kan natuurlijk veel leuker. Ik dook in de kast en zocht naar leuke theedoeken. Hier kun je superleuke lunchzakjes van maken. Makkelijk uit te wassen (of een paar kruimels uit te kloppen), ruimtebesparing in de tas én vaatwasser en daarbij: geen vervuilend plastic van de boterhamzakjes.
Gezonde kaarsen, kan dat? Ja! Met bijenwas kaarsen. Geen ongezonde paraffine rook, geen gele aanslag op de muren en ze branden veel langer dan gewone kaarsen.
Pompons maken, wat was dat altijd een gedoe. Je ging aan de slag met karton en knipte daar twee gelijke cirkels uit en je kon beginnen met wikkelen. Wat ben ik blij dat de pomponmaker is uitgevonden! Dat scheelt zoveel knip-, scheur- en uitelkaarhaal-stress.
Herfst oftewel hjerst, mijn favoriete seizoen. De herfst stelt me nooit teleur. Het allermooist in deze periode vind ik de prachtig roze gekleurde luchten in oktober of de regenbogen in november. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de eerste herfststorm, de kleuren van de bladeren en uit opzoeken van de winterkleren
Ga in de maand oktober op zoek naar tamme kastanjes en laat ze lekker poffen! Tamme kastanjes, je herkent ze aan de bolster. Deze heeft fijne harige stekels en zijn erg scherp. Je kunt ze amper met je blote handen vastpakken. Verwar de wilde kastanjes ook niet met de tamme. De wilde kastanje is rond en niet eetbaar.
Ieder jaar ga ik in september appels plukken bij mijn ouders. Mijn ouders hebben de mooiste tuin met een paar appelbomen en een pruimenboom. Daartussen scharrelen de kippen. Als ik geluk heb heeft mijn vader nog een doosje verse eieren en wat boontjes van de moestuin. Dat zijn de fijnste zaterdagochtenden!
Een recept wat niet mag ontbreken in het boek is Suikerbrood, Fryske sûkerbôle. Als het dan klaar is en nog een beetje warm, dan snij je een dikke plak af en besmeer het met een flinke lik gezouten roomboter. Dat mag je gerust een traktatie noemen.
Ik ben zo blij dat weven, haken, macramé en smyrna af zijn van hun stoffige karakter. Je kunt er zoveel mooie dingen mee maken door er wat tijd en liefde in te steken. Handwerken geeft je zoveel rustje kunt het bijna mediteren noemen. Als ik aan het weven, macrame of haken ben, heb ik vaak ook geen radio of televisie aan. Ik zit aan de keukentafel en begin aan mijn project. In no-time zijn we een paar uur verder.
Bij de eerste nachtvorst gaan alle elfstedentocht alarmbellen aan, want wie weet komt er dit jaar een Elfstedentocht. Zaterdagochtend 4 januari 1997 zat ik ‘s ochtends vroeg om 6 uur in een paardentrailer langs de Zwette om de schaatsers aan te moedigen. Gouden tijden!
Ik kan niet breien. En dat geeft niet, ik denk namelijk ook niet dat ik er geschikt voor ben. Ik mag graag handen vrij hebben om een koekje te pakken, of even snel mijn telefoon te checken en dat gaan met breien een stuk lastiger dan bij haken. Natuurlijk heb ik breien geprobeerd, maar dat werd altijd een broddellap (is dat een Nederlands woord?). Ik hou het gewoon bij haken, snel haken. Geen grote projecten meer van een paar dagen maar een muts binnen een uur! Ik maakte deze muts al eens eerder, maar nog steeds is het een van mijn favoriete projecten.
Tijdens een verjaardag vind ik het leuk om net even wat extra’s te doen. Net wat specialere hapjes en wat leuker geserveerd dan op een gewone borrel. Met een soldeerbout en eenvoudige houten plankjes maak je in no-time fijne borrelplankjes niet na het feestje niet terug in de kast hoeven, maar fijn in je keuken kunt laten staan.
Ik vind het fijn om bezig te zijn. Om zelf dingen voor in huis te maken, om nieuwe recepten uit te proberen of samen met de meiden bloemen te plukken om ze vervolgens te persen in een eigengemaakte plantenpers. Helaas ben ik niet geboren met een groot knutseltalent of veel oog voor detail. Maar daar heb ik me nooit door laten tegenhouden. Want wat maakt het uit, als het randje van je zelfgemaakte tafelkleed een beetje rafelig is? Of als je zelfgebakken koekjes niet allemaal precies even groot zijn?
Ik heb een blog; www.wimke.nl. Hier geef ik een kijkje in mijn leven met mijn man Wopke en twee dochters Bente & Madee in IJlst (één van de Friese elfsteden). Op mijn blog deel ik alles wat mij inspireert: uitjes, recepten, eenvoudige zelfmakers, interieur en persoonlijke verhalen.
In mijn boek Smûk heb ik mijn 60 favoriete zelfmakers en recepten gebundeld. Zo hoop ik ook jou te inspireren om je eigen geluk te maken!
Vragen? Tips? Of wil je iets weten over mijn boek? Stuur me gerust een berichtje.
Ik laat je zien dat iedereen creatief is, alles wat je nodig hebt zijn eenvoudige instructies. Wedden dat jij met Smûk ook de meest indrukwekkende dingen maakt.
In Smûk laat ik met 60 zelfmakers en recepten zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen. Om je eigen geluk te maken, heb je niet veel meer nodig dan een paar tips. Die geef ik je in Smûk.
Staat je vraag er niet tussen? Stuur me dan gerust een berichtje.
Nee. Wanneer je een boek bij mij besteld is deze incl. verzendkosten binnen Nederland.
Natuurlijk wil ik het boek ook versturen naar het buitenland. Wel komen daar extra verzendkosten bij kijken. Makkelijker is om mij dan eerst even een berichtje te sturen. Dan kan ik eerst uitzoeken hoeveel verzendkosten er extra bijkomen.
Het liefst heb ik dat je het boek betaald via iDeal. Mocht je toch liever het boek willen aanschaffen en een factuur ontvangen. Dat is geen probleem. Wil je me dan een berichtje doen met je naam; adres & e-mailadres. Dan stuur ik je zo snel als mogelijk het boek op. Mag ik je wel vragen om de factuur dan binnen 7 dagen te betalen?
Leuk! Wil je me dan een berichtje sturen? Dan kan via het contactformulier.
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: maart 2018
Druk: 1e druk
Afmetingen 25,1 x 19,6 x 2,8 cm
Aantal pagina’s 256 pagina’s
ISBN: 9789043920223
Fotografie: Wimke Tolsma en Anne Timmer
Vormgeving omslag en binnenwerk: Jolien Dorgelo en Josselin Bijl